Ontdek de historische kasteelstad 's Heerenberg - Bikkelen en Smikkelen in Montferland

Bij deze wandeltocht bikkelen en smikkelen is inbegrepen

   • Koffie/thee/lokaal gebak,
   • Uitgebreide lunch
   • Routebeschrijving met historische informatie

  Prijs € 29,75 p.p.

  Wilt u deze tocht uitbreiden met een heerlijk 3 gangen diner dan is dat mogelijk en is de prijs  € 51,50 p.p.

Wilt u uitbreiden naar een 2-daags arrangement dan is dat ook mogelijk!

  • Bikkel- en smikkelarrangement,
  • Overnachting met ontbijt in een Havezathe
  • Bezoek aan Stadsmuseum en Raethuys,
  • Bezoek aan Kasteel Huis Bergh
  • Routebeschrijving historische stadswandeling
  • Rondleiding met gids is op aanvraag mogelijk

Prijs € 126 p.p. op basis van 2 personen op een standaardkamer

De prijs van dit bikkelen en smikkelen arrangement is geldig tot en met 31 december 2021.

Gastvrij ontvangst in deze Kasteelstad

In de historische Kasteelstad ’s-Heerenberg wordt u in één van de horecagelegenheden in het centrum van de stad gastvrij ontvangen en begint de dag met een heerlijk kopje koffie, thee en een door de lokale bakker gemaakte versnapering. Hier ontvangt u ook een uitvoerige routebeschrijving met informatie over verschillende historische plekken langs de route.

Bikkelen en Smikkelen - Wandeltocht

Al wandelend door het schitterend natuurgebied van Montferland loopt u langs velden en door bossen. U komt door pittoreske dorpen en langs historische plekken. Halverwege de route kunt u genieten van een uitgebreide lunch in een idyllisch en eeuwenoude uitspanning. 

Nadat u honger is gestild en dorst is gelaafd vervolgt u uw wandeltocht en kunt u weer genieten van de indrukwekkende omgeving. In het 2e gedeelte van de wandeltocht komt u door het dorp Zeddam. Een mooie gelegenheid om nog even een kleine rustpauze in te lassen en in één van de plaatselijke horecagelegenheden een drankje te nemen.

U vervolgt uw weg en komt uiteindelijk weer bij het startpunt in het centrum van ’s-Heerenberg. Moe maar voldaan kunt u daar genieten van een welverdiend driegangendiner in één van de horecagelegenheden van de stad.

Wandeltocht van 15 kilometer

De Bikkeltocht is ongeveer 15 kilometer door de prachtige omgeving van onze kasteelstad. Vindt u 15 kilometer te ver dan kunnen we de tocht na de lunch voor u inkorten en dit zal zo'n 4 kilometer schelen op de totale route.

Dit arrangement is ook uit te breiden naar een 2 daags arrangement. U kunt dan overnachten bij een mooie Havezathe op slechts 10 minuten vanaf deze historische kasteelstad. 

Overnachten bij een prachtige Havezathe

De havezathe is gevestigd in een gemoderniseerde en verbouwde boerderij gesitueerd in Vethuizen, onder de rook van Doetinchem en dicht bij de Duitse grens. Een weids uitzicht met een mild heuvelachtig terrein, landbouwgrond en op de achtergrond de Montferlandse bossen vormen het decor voor de ideale plek om tot rust te komen. 

Het hotel heeft een mooie lounge met open haard en een sfeervol terras. Ook de keuken is al jaren een begrip in de Achterhoek. Het hotel beschikt over 17 sfeervolle kamers, waarvan 9 standaard (douche of bad en toilet), 3 comfort (2 met tweepersoons bad, 1 met ruime douche en toilet), er is één suite (2-persoons bad, toilet en infrarood sauna). In het gehele hotel kan men gratis gebruik maken van draadloos internet. De verrassende diners worden geserveerd op de prachtig verbouwde deel, en als het weer het toelaat kunt u hiervan op ons recent gerenoveerde terras genieten onder het genot van het prachtige uitzicht.

Mogelijkheden

De volgende faciliteiten zijn beschikbaar bij deze locatie. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • huisdieren toegestaan
 • parkeren

Onze partner

De rijke historie

's-Heerenberg, ook wel kasteelstad genoemd, heeft een rijke historie. In het centrum van de stad is de historie nog goed zichtbaar. Aan de rand van het centrum staat het eeuwenoude kasteel. Het kasteel heeft de oudste tuin van Nederland. Achter het kasteel ligt het Bergherbos met uitzicht over Elten (Duitsland). 

De oorsprong van het kasteel

In de 12de eeuw ligt de oorsprong van het kasteel. Een burcht op een kleine motte midden in een moeilijk begaanbaar moeras. Vanaf het begin heeft zich er een nederzetting gevormd. De nederzetting werd door de eeuwen heen steeds groter en fraaier. 


De heer Willem 1 van den Bergh verleende in 1379 stadsrechten aan de woonplaats. 's-Heerenberg dankt de naam kasteelstad aan de verdedigingswerken helemaal rondom het kasteel en de stad.


Een grote aarden wal ligt om de stad heen. Een aanzienlijk deel is nog aanwezig aan de west-en noordkant van de oude binnenstad. Daarbinnen liggen de stadsmuren met 15 muurtorens, 2 stadspoorten en een binnen-en buitengracht. Er zijn in totaal 5 bastions waar eventueel kanonnen op geplaatst kunnen worden. De kannonen schieten elk een richting op. Enkele delen van de stadsmuur en 3 muurtorens zijn herbouwd en nu nog zichtbaar.

Wandelen & fietsen

Wanneer u zich in de kasteelstad bevindt, waant u zich in de Middeleeuwen. Een divers aanbod aan routes laat u kennis maken met de rijke historie van de grensplaats. Tijdens uw bezoek aan de kasteelstad kunt u fietsen langs de Korenmolen in Zeddam of uitkijktoren Hulzenberg in Stokkum. Vanuit de uitkijktoren, dat onderdeel is van het Bergherbos, geeft u een spectaculaire blik op de kasteelstad.

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer kunt u de kasteelstad prima bereiken. Vanaf NS-station Doetinchem kunt u lijn 24 of van DB-station Emmerich lijn 91 de bus nemen naar 's-Heerenberg. 


Reist u met de auto vanuit Nederland? Neem op de snelweg Arnhem-Oberhausen (A12), afrit 30, richting 's-Heerenberg. Volg vervolgens de borden naar 's-Heerenberg. 


Komt u met de auto vanuit Duitsland? Neem op de Autobahn (3), afrit Emmerich. Hierna kunt u de borden volgen richting 's-Heerenberg. 


De auto kunt u gratis parkeren in de blauw zone. De blauwe zone heeft een maximale parkeertijd van 2 uur. Buiten de blauwe zone kunt u onbeperkt gratis parkeren. In de blauwe zone dient u een parkeerschijf te plaatsen.